Metalizacija i zavarivanje

 
Posljednjih godina razvoj tržišta i inovacije podstaknute tehnološkim napretkom zajedno s našim znanjima i vještinama i solidnim ulaganjima grupe BALKAN
omogućili su značajan razvoj naših aktivnosti u oblasti metalizacije i navarivanja. Fleksibilnost, profesionalizam i kontinuirano obučavanje osoblja koji omogućavaju rješavanje i najtežih problema predstavljaju ključne elemente naše produktivnosti.

 

Usluge:

 

OFW (plameno zavarivanje acetilenom i kisikom   Zavarivanje acetilenom i kisikom OFW je vrsta zavarivanja gdje se toplinska energija dobiva sagorijevanjem acetilena. Za ovu vrstu zavarivanja koriste se puni materijali, obično u obliku šipki, koje se tope plamenom.

SMAW (elektrolučno zavarivanje obloženom elektrodom)   Zavarivanje obloženim elektrodama SMAW, gdje je var zaštićen metalom, predstavlja najrašireniju tehniku zavarivanja na svijetu, zahvaljujući niskoj cijeni i jednostavnoj obuci.

GTAW (elektrolučno zavarivanje netaljivom elektrodom)   TIG zavarivanje je postupak elektrolučnog zavarivanja netaljivom volfram elektrodom, uz zaštitu inertnog plina. Ovo je jedna od najpopularnijih metoda, osigurava viski kvalitet, ali zahtjeva izuzetno vještog zavarivača.

GMAW (elektrolučno zavarivanje taljivom elektrodom u zaštiti plina)   MIG - proces elektrolučnog zavarivanja taljivom elektrodom u zaštiti plina sve je rašireniji. Razlog za to su niski troškovi i mogućnost korištenja elektronike.

SAW (elektrolučno zavarivanje taljivom žicom pod zaštitnom troskom)   SAW je visokoproizvodan proces, kod kojeg se električni luk stvara ispod zaštitnog praška. Ova vrsta zavarivanja omogućava izuzetno brz rad i može biti potpuno automatizirano.

PTA (plazma zavarivanje)   Plazma zavarivanje je proces koji koristi plazmu iz električnog luka kao jonizirani plin. Prenosivi luk također topi osnovni materijal na kojem je deponiran istopljeni prah. Ovo je proces kojim se postižu visoke performanse i produktivnost.

SF (sprej-prskanje)   SF – sprej-prskanje je proces koji ima dvije faze: u prvoj se pištoljem na površinu nanosi prah, a u drugoj se on spaja s površinom acetilenom i kisikom.
 
PW (naštrcavanje prahom)   PW je proces sličan plinskom naštrcavanju, samo što se koristi prašak. Postiže se čist i ujednačen zavar koji  zahtijeva minimalnu obradu.

HVOF (naštrcavanje visokim brzinama)   Naštrcavanje (metalizacija) visokim brzinama je proces u kojem se koristi smjesa vrućih plinova i čestica praha. Zahvaljujući velikoj brzini kretanja plinova  (>2000m/s) i praha (>1000m/s) postiže se veoma dobra čvrstoća, minimalna poroznost i visoki kvalitet, bez narušavanja karakteristika osnovnog metala.

LASER   Lasersko zavarivanje je tehnika zavarivanja koja se koristi za spajanje ili metalizaciju komada metala uz pomoć lasera. Laserska zraka osigurava koncentrirani izvor toplote koji omogućava tanak i dubok var.